My first 48 hours out – comprehensive approaches to pre and post prison release interventions for drug users in the criminal justice system

Terug naar alle onderzoeken

Samenvatting

De Universiteit Gent, de Universiteit van Frankfurt FRA-UAS, het Franse Rode Kruis, het Agência Piaget para o Desenvolvimento (APDES) (Portugal) en De Regenboog groep (Nederland) voeren gezamenlijk onderzoek naar de continuïteit van zorg voor druggebruikers, die reeds een lange voorgeschiedenis van gebruik kennen, zowel tijdens als na detentie. Het project is genaamd “My first 48 hours out – comprehensive approaches to pre and post prison release interventions for drug users in the criminal justice system” of kortweg “My 48 hours out” en wordt gefinancierd door de European Commission (Directorate-general migration and home affairs). Tijdens dit project is het niet alleen de bedoeling de leemtes in de continuïteit van zorg in kaart te brengen maar ook hieraan tegemoet te komen door te steven naar levensreddende interventies d.m.v. preventie van overdosissen en reductie van andere risico’s gerelateerd aan het druggebruik. Ook willen we het tot stand brengen van een behandeltraject dat niet onderbroken wordt bij vrijlating uit de gevangenis nastreven.

Doelstelling

Het “My 48 hours out” project bestaat uit vijf verschillende werkpakketten met elk hun eigen invulling en specifieke doelstelling. In wat hieronder volgt, een beknopte uiteenzetting van deze werkpakketen.

In Werkpakket 1 willen we de kennis uitbreiden over het risicogedrag van druggebruikers zowel in de gevangenis als bij vrijlating. Hiervoor zal kwalitatief onderzoek uitgevoerd worden waarbij druggebruikers in vier Europese landen beluisterd zullen worden.

In Werkpakket 2 en Werkpakket 4 willen we pleiten voor en promoten van de implementatie van levensreddende interventies (bv. naloxone programma’s) voor druggebruikers in de gevangenis en bij vrijlating. Om dit te verwezenlijken zullen praktijkgerichte richtlijnen voor beleidsmakers en praktijkoefenaars van de gezondheidsdiensten in de gevangenis ontwikkeld worden. Deze richtlijnen zullen gaan over hoe dergelijke interventies gepromoot, opgezet en in stand gehouden kunnen worden.

Ook willen we in Werkpakket 2 en Werkpakket 4 basisorganisaties, druggebruikers en praktijkbeoefenaars die met druggebruikers werken zowel in de gevangenis als na vrijlating, informeren over de risico’s gerelateerd aan druggebruik na vrijlating en over wat men kan doen om deze risico’s te beperken. Hiervoor zal praktijkgericht, toegankelijk educatiemateriaal ontwikkeld worden.

In Werkpakket 3 willen we kennis en goede praktijkvoorbeelden over continuïteit van zorg verwerven en verspreiden. Dit omvat zowel medische (medische zorg en drugbehandeling, zijnde o.a. substitutiebehandeling, antiretrovirale therapie en behandeling van hepatitis) als psychosociale aspecten (sociale steun).

Als laatste, willen we in Werkpakket 5 evidentie en goede praktijkvoorbeelden van continuïteit van zorg en schadebeperkende maatregelen, zowel in de gevangenis als bij vrijlating, verspreiden bij een breder Europees publiek van belanghebbenden. Dit zal gebeuren via een webportaal waarop kennis en expertise gedeeld kan worden. Zo wordt een actieve interactie tussen de verschillende betrokkenen van verschillende landen gepromoot.

Contact

Universiteit Gent - Vakgroep Orthopedagogiek
Prof. dr. Wouter Vanderplasschen

Algemene info

Looptijd

Startdatum 01/05/2017
Einddatum 01/02/2019

Datum laatste wijziging: 26/07/2021
Dit item aanpassen