Artikels

Deze artikels bundelen nieuws uit het werkveld, verslagen van studiedagen en onderzoeken, preventie-initiatieven van VAD en andere spelers in de sector, beleidsnieuws, opiniestukken, enzovoort. De meest recente artikels staan bovenaan, met de filter of zoekfunctie kan je de artikels terugvinden die voor jou relevant zijn.

Schrijf je in voor één of meerdere van onze drie nieuwsbrieven.
Zo weet je wanneer nieuwe, voor jou relevante artikels verschijnen.

294 resultaten
Gekozen filter(s):

Uitgaan in Vlaanderen: minder druggebruik, meer gezond verstand

Onderzoeksbespreking

In 2018 voerde VAD voor de 7de keer een enquête over alcohol- en druggebruik uit bij bijna 700 bezoekers van clubs, dance-events en festivals. Lees de belangrijkste conclusies in dit artikel.

Lees meer ›

Achthonderd Tournée Minérale-deelnemers prikten bloed voor unieke studie

Onderzoeksbespreking

Dankzij de inzet van 800 vrijwilligers, kon een onderzoeksteam van UGent de kennis over alcoholmerker phosphatidylethanol verder verfijnen.

Lees meer ›

Als minder jongeren alcohol drinken dan is dat omdat ze dit willen

Congresbespreking, Onderzoeksbespreking

Het is een internationale trend: het alcoholgebruik bij jongeren daalt. Welke oorzaken zien onderzoekers voor dit fenomeen? En wat impliceert dit voor beleid, preventie en publieke opinie?

Lees meer ›

De eerstelijnszorg hervormt

De sociale gezondheidskloof en de complexe bio-psychosociale problemen waarmee mensen kampen, vragen nieuwe antwoorden van ons huidige zorgsysteem. Hoe zal de eerstelijnszorg eruit zien?

Lees meer ›

Projectoproep ‘Samen de sociale gezondheidsongelijkheid verminderen’

Dien voor 15 september 2019 jouw project in. Vind hier een overzicht van VAD-methodieken gericht naar kwetsbare groepen.

Lees meer ›

Verdriet en verlies bij familieleden van mensen met een verslaving

Congresbespreking

Op de 5de (Z)onder invloed studiedag ging Prof. dr. Manu Keirse in op het leven met een 'levend verlies'. Heel herkenbaar voor naastbetrokkenen. Een verslag.

Lees meer ›