Maat in de Shit: over vriendschap en cannabis

Wat kan je doen als een goede vriend van je in de problemen dreigt te komen door druggebruik? Dit is de centrale vraag van de pakketten Maat in de Shit voor het onderwijs, bijzondere jeugdzorg en het jeugdwerk. Het is een vraag die veel jongeren zich ooit wel eens stellen. Maar het is een vraag waar geen eenvoudig antwoord op te geven valt.

Doelstelling

Met ‘Maat in de Shit’ reiken we jongeren handvatten aan om met deze vraag om te gaan, zodat ze op dat moment steviger in hun schoenen staan. Tegelijkertijd is de opzet van het pakket zo dat ze niet enkel en alleen nadenken over ‘een goede vriend’. Door te praten over deze goede vriend komen persoonlijke normen en waarden ter sprake én denken ze bovendien ook na over hun eigen middelengebruik.

Aansluiting bij de leefwereld

Ervaring leert bovendien dat deze aanpak heel wat jongeren aanspreekt en dat hij een antwoord kan bieden op voor hen zeer reële vragen, zoals: Jouw vriend of vriendin blowt te veel. Wat doe je? Wanneer blowt men te veel? Wat zijn negatieve gevolgen van blowen? Welke signalen zijn er? Spreek je hem of haar aan of net niet? Bij wie kan je terecht met jouw bezorgdheid als het jou te veel wordt?

Op maat van onderwijs, bijzondere jeugdzorg en jeugdwerk

Maat in de Shit werd ontwikkeld op maat van diverse sectoren. Er is een lessenpakket met bijhorende posters en brochures voor het onderwijs, een pakket voor de bijzondere jeugdzorg en spelfiches voor het jeugdwerk met bijhorende bladwijzers.

Meer weten?

Je kan de verschillende pakketten hieronder, bij 'gerelateerde materialen' bestellen of downloaden.

Voor meer info kan je terecht bij het regionaal CGG-preventiewerk tabak, alcohol en drugs, intergemeentelijke of lokale preventiewerkers en de Logo’s.

Nina De Paepe
Preventie onderwijs / Middelengebruik bij mensen met een beperking